2013 m. gruodžio 26 d., ketvirtadienis

Medis, kurio vaisiai sprogsta, išmesdami savo aštrias sėklas didžiuliu greičiu

Nors antraštė gali skambėti tarsi iš fantastinio filmo scenarijaus, tačiau Briaunotasis sprogainis (Hura Crepitans) yra gana įprastas medis Centrinėje bei Pietų Amerikoje, kur jų vaisių sėklos neretai sužeidžia ūkininkų galvijus.

Briaunotojo sprogainio vaisiai sprogsta tarsi rankinė granata, išmesdami aštrias sėklas 240 km/h greičiu 40 metrų spinduliu. Jie nesunkiai įsminga į kokį nors gyvūną ar daiktą.

Briaunotasis sprogainis užauga iki 30 metrų aukščio bei 1 metro pločio. Jis išsiskiria iš kitų medžių į kamieną susmigusiais rudais aštriais spygliais. Vietiniai gyventojai iš spyglių gamina vėrinius bei naudoja juos dekoruojant įvairius daiktus ar drabužius.

Žalios spalvos medžio vaisius savo išvaizda primena moliūgą ir yra suaugusio žmogaus kumščio dydžio. Kaip
ir kiti vaisiai, Briaunotojo sprogainio vaisius yra valgomas, tačiau ir čia yra rizikos. Skanaus vaisiaus sėklos gali sukelti spazmus, vėmimą bei viduriavimą.

Tačiau tai dar ne viskas - medžio sula yra nuodinga, o ją vietiniai naudoja gyvūnų bei žuvų medžioklėje. Apliejus šia sula žmogaus odą, ją raudonai išberia, o sulai patekus į akis, galima ir apakti.

Turėdamas tiek daug "amunicijos", šis medis patenka į pavojingiausių pasaulyje augalų dešimtuką.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą