2014 m. vasario 22 d., šeštadienis

Giliausias pasaulyje gręžinys, išgręžtas be tikslo

Supergilus Kolos gręžinys buvo Sovietų Sąjungos mokslinis projektas. Jo tikslas buvo paprastas - pažiūrėti, kokio didžiausio gylio gręžinį galima išgręžti. Kitaip sakant, projektas buvo betikslis.

Gręžimas prasidėjo 1970 metų gegužės 24 dieną. Gręžimui buvo naudojamas Uralmash-4E gręžimo įtaisas. Gręžinys, gavęs pavadinimą SG-3, 1989 metais pasiekė 12 262 metrų gylį ir yra giliausias dirbtiniu būdu padarytas taškas Žemėje.

Jis buvo ilgiausias gręžinys iki pat 2008 metų, kuomet jį pralenkė 12 289 metrų gylio Al Shaheen naftos gręžinys Katare, o dar vėliau juos abu pranoko 12 345 metrų gylio Sakhalin-I Odoptu Op-11 gręžinys, išgręžtas Rusijoje. 

Gręžiant SG-3, buvo pragręžta dalis Baltijos kontinentinės plutos, kuri yra 35 kilometrų storio! Gręžinys netgi pasiekė Archėjos amžiaus uolieną, susiformavusią prieš 2,5 milijardo metų. Gręžimo darbai buvo pabaigti 1992 metais, kuomet darbininkai po žeme pasiekė 356 laipsnių temperatūrą.

13 komentarų:

  1. Nuotrauka ne ta! Grežinio plotis, apie kurį kalbama buvo 20cm. :-) O nuotraukoje matoma kažkokia kasykla, tik nepamenu ką ten kasė, bet irgi faktai įspūdingi, pavydžiui, kad ji tokia didelė, kad matoma iš kosmoso. :-)

    AtsakytiPanaikinti
  2. SG-3, 1989 metais pasiekė 12 262 metrų gylį ir yra giliausias dirbtiniu būdu padarytas taškas Žemėje. Jis buvo ilgiausias gręžinys iki pat 2008 metų...Gręžiant SG-3, buvo pragręžta netgi Baltijos kontinentinė pluta, kuri yra 35 kilometrų storio!
    jo rekordinis gylis buvo 12 262 metrai o pragreze 35 km=35 000 metru, kazko as cia nesuprantu jau :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ,, ...buvo pragręžta dalis Baltijos kontinentinės plutos..."

      Panaikinti
    2. ''Gręžiant SG-3, buvo pragręžta DALIS Baltijos kontinentinės plutos, kuri yra 35 kilometrų storio! '' nemoki skaityt, uztai ir nesupranti ;)

      Panaikinti
  3. Nuotraukoje pavaizduota Jakutijoje esantis deimantų karjeras „Mir“

    AtsakytiPanaikinti
  4. 356 pagal farenheita

    AtsakytiPanaikinti
  5. Kuo isskirtinis Kolos grezinys dar galit pasiskaityt http://apiemistika.lt/mistika/uzfiksuoti-garsai-is-pragaro/

    AtsakytiPanaikinti
  6. Paveikslelyje pavaizduota Rytų Sibire esanti Mirno deimantu kasykla

    AtsakytiPanaikinti
  7. o kvaileliams pasakojama , kad grezini nustojo grezt todel , kad dasigreze iki pragaro ir darbininkai nuleide mikrofona - ale isgirdo klyksmus :D :D LOL

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mums geografijos mokytoja sake kad nebegreze del kazkokiu klyksmu.nemanau kad ji mus laiko kvaileliais.

      Panaikinti
  8. nebegreze, nes technika neatlaike, o grezimo tikslas buvo pragrezti plota ir pasiekti mantija. Greziama buvo Pecengos iduboje nes tikejosi, kad sioje vietoje plonesne pluta bus, taciau isigreze i tas pacias uolienas kurios uz keliu km i pavirsiu iskyla.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na kai pagalvoji ir dabar yra daug daromų betikslių sprendimų. Žmonės nesugeba patys optimizuoti procesų, o inovacijų dažnai bijo. Tačiau nereikia bijoti inovatyvių sprendimų- kartais įsidiegti savam versle valdymo sistemą gali taipti ne tik naudinga laiko prasme, bet ir padidinti pelną.

    AtsakytiPanaikinti