2013 m. gruodžio 16 d., pirmadienis

Mokslininkai teigia, jog visatos pabaiga jau galėjo prasidėti

Visatos pabaiga gali ateiti jau greitai, o viskas joje - įskaitant ir mus - bus suspausta į mažą ir kietą kamuolį. Fizikai teigia, jog šis procesas galimai jau prasidėjo kur nors visatoje ir jau naikina visatą. Ši idėja tarp mokslininkų sklandė jau ganėtinai seniai, tačiau dabar Danijos mokslininkai teigia, jog tai įmanoma įrodyti matematinėmis formulėmis.

Anot šios mokslininkų pateiktos teorijos, anksčiau ar vėliau visatoje įvyks radikalūs jėgų pasiskirstymo pokyčiai, dėl kurių visos visatoje esančios dalelės taps neįtikėtinai sunkios - kiekvienos dulkės, planetos bei galaktikos masė taps milijardus kartų didesnė negu yra dabar. Dėl pasikeitusios masės viskas visatoje susispaus į mažą, super karštą ir sunkų rutulį ir visata nustos egzistuoti. Šis procesas pavadintas "faziniu virsmu" ir savo esme yra panašus į procesą, kuomet vanduo pavirsta garais arba įkaitęs magnetas praranda savo galią.

Anot Higgso teorijos, fazinis virsmas, panašus į aptariamą šiame straipsnyje, įvyko praėjus vienai milijardinei sekundės daliai po didžiojo sprogimo, dėl ko pasikeitė erdvės-laiko medžiaga. Šio proceso metu tuščia erdvė prisipildė nematoma medžiaga, vadinama Higgso lauku. Kai kurios elementariosios dalelės sąveikauja su šiuo lauku ir ilgainiui įgauna vis daugiau energijos, o ši energija yra žinoma kaip dalelės masė.

Naudodami matematines formules pietų Danijos universiteto mokslininkai sužinojo, jog Higgso laukas gali būti dviejų būsenų - visai kaip įprasta medžiaga būna tiek skystos, tiek kietos būsenos. Pastarojoje būsenoje Higgso laukas yra milijardus kartų tankesnis negu buvo manoma iki šiol. Jeigu šis itin tankus Higgso laukas iš tikrųjų egzistuoja, tuomet bet kada ir bet kurioje visatos vietoje gali atsirasti kietos būsenos "burbulas", panašus į burbulą, atsirandantį užvirus vandeniui. Tuomet šis burbulas imtų plėstis šviesos greičiu, apimdamas visą erdvę visatoje ir pakeisdamas Higgso lauko būseną. Visos burbule esančios elementariosios dalelės pasiektų žymiai didesnę masę, negu egzistuojanti už burbulo ribų. Visos dalelės būtų sutrauktos į vieną vietą ir suformuotų supermasyvų centrą.

Tyrimą atlikę mokslininkai teigia, jog ankstesnėse formulėse buvo gana daug neaiškumų, tačiau dabar jiems pavyko atlikti gana tikslius skaičiavimus, po kurių paaiškėjo du dalykai: 1) visata greičiausiai žlugs; 2) visatos pabaiga yra labiau tikėtina negu rodė ankstesni skaičiavimai.

Anot mokslininkų, fazinis virsmas prasidės kažkur visatoje ir nuo tos vietos ims plisti. Gali būti, jog šis procesas jau prasidėjo ir plinta šviesos greičiu. Visatos žlugimas gali prasidėti čia pat, Žemėje, arba kažkur toli visatoje, netgi už milijardų šviesmečių nuo mūsų. O galbūt tai prasidės tik po milijardo metų. Niekas to nežino.

Tačiau yra tikimybė, jog visatos pabaiga niekada taip ir neprasidės. Skaičiavimai yra paremti elementariosiomis dalelėmis, kurias žmonija žino šiandien. Tačiau jeigu paaiškėtų, jog visatoje yra žmonijai dar nežinomų dalelių, visi šie skaičiavimai ir prognozės būtų nieko vertos.

18 komentarų:

  1. Linkiu geros amžinybės kol lauksyte visatos susinaikinimo ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. pirkites bunkerius kaip per 2012 pasaulio pabaiga :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. O svarbiausia, kad ši teorija apie visatos susinaikinimą yra tik viena iš milijonų. Ir atrodo, sudėjus visas teorijas ir padarius prielaidą, kad bent viena iš jų yra tikra, ištikro visata žlugs, ir amžinybės nėra. And then again, jeigu yra begalybė tai ir amžinybė (kas yra galima sakyt tas pats) egzistuoja. Ir todėl išeina, kad ištikrųjų, nei viena teorija nėra teisinga ir visata gyvuos amžinai. Aišku ir tai tėra tik teorija. Ir paradoksiška sakyčiau. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tik tiek kad amzinybe aisku nera imanoma. Gyvename kvantinej visatoj kur galioja nenustojanti fizika. Teoriju KAIP visata baigs savo dienas yra nemazai, bet astrofizikai i "Amzinybes" teorija jau seniai numojo ranka. Taip kad davai visiems... Keli, ar keliasdesimt milijardu metu ir viskas. Skubekit gyvent.

      Panaikinti
  4. Galbūt aš pašiksiu šiandien namie, o galbūt nepašiksiu, galbūt aš jau šiku pas kaimynus ir ryt pašiksiu namie... Tačiau yra tikimybė, kad taip niekad ir nepašiksiu...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Žemei amžinybės nebus, mūsų resursai greitu metu išblės ir visatos pabaiga ateis kartu su žmonijos pabaiga, nes nebebus kam suvokti kas yra visata.

    AtsakytiPanaikinti
  6. anksciau ar veliau bus ta pabaiga. viskas ,kas turi pradzia,turi ir pabaiga :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. mokslininkai nustate kad zmones tiki tuo kas parasyta mokslininkai nustate...
    Taigi jie nustate kad galim buti ramus dar daugiau negu 100metu

    AtsakytiPanaikinti
  8. "Tačiau jeigu paaiškėtų, jog visatoje yra žmonijai dar nežinomų dalelių, visi šie skaičiavimai ir prognozės būtų nieko vertos."

    Nejau kažkoks durnius tiki, kad visatoje jau atradome viską, ką tik įmanoma? Dedu galvą, kad savo žemę šiandieną pažįstam vos trečdalį ar mažiau, o čia apie visatą kalba...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ir liks tuštumoje tik Dievas ir Chuck Norris...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ima paskolas ir ramiai atgyvena paskutinį milijardą metų :D

    AtsakytiPanaikinti
  11. Visatos pabaigos nebus nes ji yra beribė o laikas kintantis visatą ištikrųjų "padves" už 397 trilijonų metu kai apsuluciai visos žvaigždės uzges tada bus labai šalta visatoje taigi mano nuomone visatą nenudves bet uzsals

    AtsakytiPanaikinti