2013 m. gruodžio 30 d., pirmadienis

Įspūdingiausios 2013 metų kosmoso nuotraukos

Žemiau astronomijos mėgėjams ir ne tik pateikiame geriausias 2013 metų kosmoso platybių nuotraukas bei prierašus prie jų.



Lapkritį NASA išplatino įspūdingą Saturno nuotrauką, darytą zondo Cassini. Ši nuotrauka buvo padaryta kaip projekto "Diena, kai nusišypsojo Žemė" dalis, o žmonės iš viso pasaulio buvo paprašyti šypsotis, kuomet buvo daroma ši nuotrauka. Nuotraukoje galima įžvelgti ir mūsų Žemę, kaip mažą mėlyną taškelį kairiame apatiniame kampe.


Šioje nuotraukoje matyti, kaip taifūnas Haiyan 2013 m. lapkritį artėja link Filipinų, kur nusiaubė visą šalį bei pareikalavo tūkstančių gyvybių.


O štai ši nuotrauka laikoma geriausia 2013 m. profilio nuotrauka! Ją padarė japonų astronautas, skrydžio inžinierius Aki Hoshide. Kad nufotografuotų savo šalmo stiklinį skydelį, Hoshide panaudojo skaitmeninį fotoaparatą.


Arklio galvos ūkas (Horsehead Nebula) laikoma žymiausia Hubble teleskopo nuotrauka. O šis naujas žvilgsnis į ūką rodo infraraudonųjų spindulių bangas.


Tarptautinės Kosminės Stoties Cupola stebėjimų kabinoje JAV astronautas Chrisas Cassidy naudoja 400 mm lęšį, kad nufotografuotų Žemę, nutolusią per 400 km atstumą.


Saturno šiaurės ašigalyje besisukantis sūkurys primena raudoną rožę (nuotrauka užfiksavo Cassini zondas). Mokslininkai apskaičiavo, jog šios įspūdingos audros akies diametras siekia net 2000 kilometrų, o juda 150 m/s greičiu.


Tarptautinės Kosminės Stoties vadas Chrisas Hadfieldas užfiksavo šią uolų sandarą, esančią Brazilijoje. Tikriausiai net nereikia sakyti, ką ji primena.


Dar viena Chriso Hadfieldo nuotrauka, kurioje matoma Sacharos akis, esanti Mauritanijoje. Nors iš pradžių manyta, jog ji susiformavo dėl susidūrimo su meteoritu, tačiau vėliau nustatyta, jog ši struktūra susiformavo dėl erozijos.


Tuo tarpu šią nuotrauką užfiksavo astronomijos fotografas Damianas Peach'as su savo 20 cm teleskopu lapkričio 15 d. Buvo tikimasi, jog ši Ison kometa taps įspūdingo ryškumo dangaus kūnu, tačiau lūkesčiai neišsipildė, o kometa žuvo po lapkričio 28 d. susidūrimo su Saule.


Šis spalvotas Merkurijaus paviršiaus vaizdas buvo išgautas sukompiliavus tūkstančius NASA Messenger zondo darytų nuotraukų. Ši nuotrauka neparodo, kaip mes Merkurijų matytume gyvai, tačiau demonstruoja planetos uolienų įvairovę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą