2013 m. rugpjūčio 30 d., penktadienis

Paslaptingas ūžimas varo žmones iš proto visame pasaulyje

Paslaptingas ūžimas yra girdimas keletoje pasaulio vietovių, tarp kurių yra
Taosas (Naujoji Meksika, JAV)
Jis tyliai įslenka naktį ir, pakliuvęs į vidų, niekada neišeina. Jis žinomas kaip "Hum" (ūžimas, zvimbimas) - pastovus ūžimo garsas, girdimas Taose (Naujoji Meksika, JAV), Bristolyje (Anglija) bei Largs (Škotija). Kas sukelia šį ūžimą ir kodėl jį girdi tik labai maža kai kurių vietovių gyventojų dalis, mokslininkams iki šiol yra neįmenama mįslė.

Pirmieji pranešimai apie ūžimą pasklido praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje: žmonės, anksčiau negirdėję jokio panašaus garso, ėmė girdėti erzinantį žemo dažnio ūžimą. Šie pranešimai turėjo keletą bendrų bruožų - dažniausiai ūžimas girdimas uždarose patalpose ir jis yra garsesnis naktį negu dieną. Jis taip pat dažniau girdimas ne miestuose, o atokesnėse kaimo vietovėse.

Ūžimą girdi tik apie 2 procentai atitinkamų vietovių gyventojų ir dauguma jų priklauso 55-70 metų amžiaus grupei. Žmonės, girdintys šį garsą, apibūdina jį kaip netoliese burzgiantį dyzelinį variklį. Be to, ūžimas visus juos įvarė į neviltį. "Tai tarsi kankinimas, kartais tiesiog norisi rėkti", - teigia Katie Jacques iš Leedso. Leedsas yra viena iš keletos vietų Anglijoje, kuriose apsireiškė paslaptingasis ūžimas. Jacques teigia, jog šis garsas labiausiai nervina naktį, dėl jo jai sunku užmigti. Kenčiančius nuo ūžimas taip pat kamuoja galvos skausmai, pykinimas, galvos svaigimu bei miego sutrikimais. Taip pat su ūžimą Anglijoje yra siejama mažiausiai viena savižudybė.

Vietovės, kuriose girdimas ūžimas

Bristolis (Anglija) buvo pirma vietovė pasaulyje, kurioje buvo užfiksuotas ūžimas. Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje šiame mieste nuo ūžimo kentėjo apie 800 žmonių. Tuomet visa kaltė buvo suversta dideliam pravažiuojančių automobilių kiekiui bei 24 valandas per parą dirbančioms gamykloms.

Dar viena žymi vietovė, kurioje girdimas ūžimas yra Taosas, esantis Naujojoje Meksikoje (JAV). 1991 metų pavasarį žmonės ėmė skųstis, jog girdi žemų dažnių griausmingą garsą. Grupė mokslininkų iš Los Alamos Nacionalinės Laboratorijos, Naujosios Meksikos universiteto bei kitų mokslo įstaigų nesugebėjo identifikuoti šio keisto garso šaltinio.

Mokslininkai taip pat tyrė ūžimą Sidnėjaus Bondi rajone (Australija), tačiau jų pastangos buvo bevaisės. Vienas gyventojas teigia, jog ūžimas varo žmones iš proto - vienintelė išeitis yra garsiai paleisti muziką, kad užgožtų įkyrų garsą.

Kas sukelia ūžimą?

Dauguma ūžimą tyrinėjančių mokslininkų yra įsitikinę, jog šis fenomenas yra tikras, o ne masinė isterija. Pramoninė įranga dažniausiai yra pirmas įtariamas paslaptingo garso šaltinis. Taip pat manoma, jog garsą gali sukelti aukšto slėgio dujų vamzdžiai, elektros perdavimo linijos, bevielio susisiekimo prietaisai bei kiti šaltiniai.

Kai kas kalba, jog ūžimas gali būti žemo dažnio elektromagnetinės radiacijos padarinys, kurį girdi tik tam tikra žmonių dalis. Taip pat yra patvirtintų atvejų, kuomet kai kurie žmonės girdi garsus, kurie nepakliūva į įprastų žmonių klausos dažnį. Tačiau nei vienas nuo ūžimo kenčiantis žmogus neturi jokių su klausa susijusių sutrikimų.

Nors keliama daug ūžimo priežasčių bei versijų, tačiau per 40 metų taip ir nebuvo išsiaiškinta tikroji šio reiškinio priežastis. Gali būti, jog to nebus padaryta dar ilgai.

12 komentarų:

  1. Turbut nelabai norėčiau tai išgirsti...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Girdejau visai nesenai nakti ir as kazka panasau.. Nezinau ar cia rasoma apie ta pati, bet garsas tikrai nemalonus ir gana kraupus. Is pradziu isgirdus pagalvojau apie ateivius :D

    AtsakytiPanaikinti
  3. Kazkaip keista eidamas per aukstos itampos laidus girdziu keista cipima tarkim metro ko beklausiau niekas nieko panasaus negirdi :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. cia raso irgi apie garsus is dangaus.

    http://apiemistika.lt/mistika/visoje-zemeje-girdimi-paslaptingi-garsai-is-dangaus/

    AtsakytiPanaikinti
  5. man tai visalaika kazkas uzia galvoje nixuja nesuprantu kas :D

    AtsakytiPanaikinti
  6. Toki keista uzesi girdziu jau ne vienerius metus. Ypac vakare ir nakti. Lyg pastoviai butum po aukstos itampos laidais. Tai vargina, bet su tuo susigyveni.Klausa tikrinaus :) nieko blogo nerado.Pasirodo...as ne vienisa :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Man irgi ant pachmielo taip būna :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Dabar cambridge esu, netoli traukiniu stoties, savo kambaryje. Yra 1:10am ir negaliu uzmigti. Vienoje kambario puseje uzimas girdisi, kitoje kambario puseje lyg ir nesigirdi. Itarimas kila I viena kambario puse, kur yra radiatorius ir dviguba rozete. Bet kad niekas niekur nieko nepajunkta. Garsas tikrai kaip komentaruose - kaip po elektros pervedimo linijomis miegoti... nervinaaaaaa :/

    AtsakytiPanaikinti
  9. As girdziu ta zemo daznio uzima pas save namuose. Galvojau jog tai po namu ar netoliese koks silomos siurbliai, bet kad si uzima dabar girdziu visur - uzdarose patalpose t.y. pas tevus bute, pas gimines kitame mieste, buvau vokietijoje ir ten ji girdejau �� toks vaizdas susidaro jog uzia pati zeme!

    AtsakytiPanaikinti