2013 m. spalio 7 d., pirmadienis

Mirtinas ežeras, paverčiantis gyvūnus statulomis

Nors visa tai skamba ir atrodo tarsi būtų iš siaubo filmo, tačiau tai yra tiesa - Natron ežeras, esantis šiaurinėje Tanzanijos dalyje vien nuo prisilietimo paverčia gyvūnus akmeniniais.

Šio itin reto fenomeno paslaptis slypi ežero vandenyje, kuris yra pilnas įvairių cheminių junginių. Dėl šių chemikalų ežero pH siekia 9-10,5 - ekstremalus šarmingumas, užkonservuojantis gyvūnus amžiams. Ežero temperatūra taip pat įspūdinga - net 60 laipsnių pagal Celsijų. Ežere gyvena tik šarminės telapijos (Alcolapia alcalica) - žuvys, prisitaikiusios prie šių ekstremalių sąlygų.

Ežero pavadinimas (Natron) kilo nuo natrio karbonato, sudaryto pagrinde iš sodos karbonato. Ši medžiaga atkeliauja iš vulkaninių pelenų. Panirę į vandenį, gyvūnai tiesiog sustingsta ir sukietėja.

Viršutinę bei žemiau esančias nuotraukas darė fotografas Nickas Brandtas. Jis pasinaudojo šiuo gamtos fenomenu, kad išgautų įspūdingas nuotraukas, kurios atsidūrė jo knygoje "Across the Ravaged Land".







Už informacijos šaltinį dėkojame Justei Vaičiulytei.

8 komentarai:

  1. Cia yra piesiniai...... bukaprociai atsiprasant

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tu esi pizdukas :*

      Panaikinti
    2. skaityti nemoki?

      Panaikinti
    3. Cia yra nuotraukos. Jei nezinai tai nesakyk pienburni. Tu ten nebuvai nezinai

      Panaikinti
  2. ponas anonimiskas gal pasiskaityk Wikipedija ir issitrink savo komentara, kokia geda :)))))

    Lake Natron

    3more
    Lake Natron
    Location northern Tanzania
    Coordinates 02°25′S 36°00′E
    Type saline
    Basin countries Tanzania


    NatronSouthSide - Lake Natron
    The southern half of Lake Natron (top). Fault scarps and the Gelai Volcano can also be seen. Numerous near-white salt-crust "rafts" pepper the shallowest parts of the lake (inset). - Lake Natron

    Lake Natron is a salt lake located in northern Tanzania, close to the Kenyan border, in the eastern branch of the East African Rift. The lake is fed by the Southern Ewaso Ng'iro River and also by mineral-rich hot springs. It is quite shallow, less than three metres (9.8 ft) deep, and varies in width depending on its water level, which changes due to high levels of evaporation, leaving behind a mixture of salts and minerals called natron. The surrounding country is dry and receives irregular seasonal rainfall. The lake falls within the Lake Natron Basin Wetlands of International Importance Ramsar Site. Temperatures in the lake can reach 60 °C (140 °F), and depending on rainfall, the alkalinity can reach a pH of 9 to 10.5 (almost as alkaline as ammonia).

    AtsakytiPanaikinti
  3. Galiu tik pakomentuoti, kad cheminę straipsnio dalį rašė asmuo, nieko neprisimenantis iš mokyklinio chemijos kurso. Sakinys " (Natron) kilo nuo natrio karbonato, sudaryto pagrinde iš sodos karbonato" yra "sviestas sviestuotas", nes verčiantis iš anglų kalbos nepasitikrino žodyne, jei jau su chemija nebendrauja. Angliškai "sodium carbonate" ir yra natrio karbonatas, nes angliškai "sodium" lietuviškai yra natris. Taigi, natrio karbonatas negali būti sudarytas "pagrinde" iš... natrio karbonato. Nes jis yra natrio karbonatas :). O tas mineralas, kuriame pagrindinė sudedamoji dalis yra natrio karbonatas, taip ir vadinamas lietuviškai - natronu.

    Beje, pH 9-10,5 nėra labai jau "ekstremalus" šarmingumas. Ekstremalus šarmingumas yra pH 14. O 9-10,5 yra daug, bet tikrai ne ekstremalu. Pats faktas, kad tame vandenyje gyvena tokie sudėtingi organizmai, kaip žuvys, rodo, kad iki ekstremalumo (pats žodis reiškia - kraštutinį, toliausiai nutolusį) dar toloka.

    Ir pabaigai - ta žuvis lietuviškai taisyklingai rašoma "tilapija", o ne "telapija".

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jei butu spalvota taip baisiai neatrodytu

    AtsakytiPanaikinti