2013 m. liepos 13 d., šeštadienis

Tikrojo pasaulio terminatorius - pažangiausias iki šiol sukurtas robotas!

188 centimetrų ūgio ir 150 kilogramų svorio robotas Atlas yra grėsmingas aparatas. Turėdamas 28 veikiančius sąnarius bei stereo regėjimą, Atlas yra pažangiausias kada nors sukurtas robotas.

Nors robotas yra sukurtas, kad padėtų katastrofų, tokių kaip Fukušimos atominės elektrinės reaktorių išsilydimo, metu, tačiau jis be jokio vargo galėtų vaidinti naujausioje filmo "Terminatorius" dalyje. Tačiau didžiausias jo potencialas yra karai. Mat jo kūrėjai, DARPA ir Boston Dynamics prieš tai buvo sukūrę BigDog - šunį robotą, kurį naudoja jūrų pėstininkai.

Jo 28 sąnariai gali atkartoti daugumą žmogaus judesių, o jo stereo kamera yra ta pati, kuri naudojama bepiločiuose (save vairuojančiuose) Google automobiliuose. Nors robotui energiją tiekia išorinis šaltinis, tačiau jis turi sugebėjimą pats kurti energiją, kuri jam leistų judėti net ir pasibaigus įkrautai energijai. Ši savybė itin pravers naudojant robotą pagrindinei jo paskirčiai. Atlas buvo sukurtas, kad galėtų nukeliauti į katastrofos ištiktą zoną, į kurią siųsti žmones būtų pernelyg pavojinga. Tačiau jo sugebėjimai lygiai taip pat sėkmingai galėtų būti panaudoti karo zonoje, kur jie būtų stipresni ir tikslesni už žmones.

Šiuo metu robotui trūksta tik vieno dalyko - smegenų, tačiau tuzinas inžinierių komandų ruošiasi varžytis dėl galimybės tiekti šią roboto dalį. Kiekviena komanda įdiegs savo programinę įrangą ir bus tikrinama, kaip robotas reaguoja į katastrofos metu kylančius išbandymus. Laimėtojai turės progą varžytis kitais metais vyksiančiame konkurso finale, o konkurso prizinį fondą sudaro 2 milijonai dolerių.

1 komentaras: