2013 m. liepos 8 d., pirmadienis

Protingi kariai turi didesnę tikimybę žūti mūšyje

Būti kvailu turi savų pranašumų. Štai škotų kariai, kurie išgyveno Antrą Pasaulinį karą buvo ne tokie protingi, kaip tie, kurie atidavė savo gyvybes kovodami prieš Trečiajį Reichą. Tai paaiškėjo atlikus senų britų vyriausybės dokumentų tyrimą, rašo NewScientist.

491 škotas, kuris žuvo, būdami 11 metų atlikų IQ testą ir pelnė vidutiniškai 100,8 balo. Tuo tarpu keletas tūkstančių išgyvenusių karių, kurie taip pat atliko analogišką testą pelnė 97,4 balo. Tai yra kiek netikėta, kadangi daugelyje kitų tyrimų yra parodę, jog protingi žmonės gyvena ilgiau už mažiau protingus. Kiti tyrimai parodė, jog vaikystėje daryti IQ testai sugeba tiksliai prognozuoti, ar vaikas bus protingas, kuomet užaugs.
Palyginus karių IQ pagal jų rangą taip pat galima šį bei tą įžvelgti. Žemo rango kariai sudarė 3/5 visų žuvusiųjų, o jų IQ, vadovaujantis vaikystėje atliktais testais, buvo vidutiniškai 95,3. Tuo tarpu karininkai ir puskarininkiai sudarė atitinkamai 7% ir 20% visų žūčių. Karininkų IQ vidurkis sudarė 121,9 balo, o puskarininkių – 106,7 balo.


Tyrimui vadovavęs Edinburgo universiteto psichologas Ianas Deary teigia, jog taip gali būti dėl to, jog buvo nedidelė tendencija, kuomet protingesni kariai norėjo geriau atlikti savo darbą, todėl atsidurdavo pavojingesnėse situacijose.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą