2013 m. liepos 22 d., pirmadienis

Daugiausiai depresija sergančių žmonių yra Prancūzijoje

Prancūzija - labai graži šalis, turinti daug gražių miestų ir miestelių, nuostabų meną bei kultūrą. Tačiau net 21 procentas Prancūzijos gyventojų kenčia nuo depresijos. Tai reiškia, jog prancūzai yra labiausiai depresija sergantys žmonės pasaulyje.

Depresija yra psichinė liga, kurią sukelia įvairios priežastys. Tyrėjai mano, jog tokį didelį depresija sergančių žmonių Prancūzijoje skaičių lemia didelė socialinių klasių atskirtis, gyvenimo būdas, oras ir t. t. Tiesa, visi šie veiksniai egzistuoja ir Lietuvoje, tačiau jos labiausiai nuo depresijos kenčiančių valstybių sąraše nėra.

Dar vienas įdomus pastebėjimas - pusę sąrašo sudaro išsivysčiusios ekonomiškai stiprios šalys. Tai tik dar kartą įrodo, jog materialinė nauda laimės neatneša. Pilną labiausiai nuo depresijos kenčiančių šalių sąrašą pateikiame žemiau:

1. Prancūzija (21% gyventojų, kenčiančių nuo depresijos);
2. JAV (19,2%);
3. Brazilija (18,4%);
4. Nyderlandai (17,9%);
5. Naujoji Zelandija (17,8%);
6. Ukraina (14,6%);
7. Belgija (14,1%);
8. Kolumbija (13,3%);
9. Libanas (10,9%);
10. Ispanija (10,6%);
11. Izraelis (10,2%);
12. Vokietija (9,9%);
13. Italija (9,9%);
14. Pietų Afrika (9,8%);
15. Indija (9%);
16. Meksika (8%);
17. Japonija (6,6%);
18. Kinija (6,5%).


9 komentarai:

  1. Galbūt Lietuvos nėra sąraše dėl to, kad mūsų šalyje depresija sergantys žmonės nesikreipia pagalbos ir laiko tai normaliu reiškiniu. Jau vien praėjus gatve matosi, jog puikia nuotaika negalime pasigirti. O gaila..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Teisybę sakai, juk Lietuva pirmauja savižudžių tarpe. O dažniausia savižudybės priežastis tai depresija.

      Panaikinti
    2. Ir nors pirmaujame savižudybių skaičiumi, bet vistiek nieko nedarome ir laukiame, kol visi taps gyvais numirėliais. Mano nuomone, per mažai dėmesio skiriama žmonėms. Kodėl vis rekomenduojama ateiti pasitikrinti dėl vėžio, pasiskiepyti nuo gripo, gerti vitaminus, bet niekad nesu mačiusi, kad žiniasklaida mums patartų pasikalbėti su psichologu, jei kažkas negerai. Kodėl tikrinant sveikatą, nepatikrinama žmogaus psichika? Manau, daug kas nuo to pasikeistų, nors čia tik mano nuomonė ir žinau, kad vistiek valdžiai nusispjaut ant mūsų, lietuvių :)

      Panaikinti
    3. Teisingai, jiems nerūpi, svarbiau didžiausi pinigai, negu paprasto, eilinio lietuvio laidotuvės...

      Panaikinti
  2. tai aišku nesamonė, pagal savižudybes pirmaujam, bet depresija nesergam. tai turbūt....

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jeigu galeciau abudu komentarus pa'like'inciau :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. kuo daugiau savizudziu, tuo maziau savizudziu...

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na liūdna nuotaika dar nėra depresija, kaip daug kas mėgsta sakyt.. Bet sutinku, kad žmonės savo noru pasitraukia iš gyvenimo ne iš laimės.. Ne visi turi galimybę sau leist lankytis pas psichologus ar psichoterapeutus, kiti tiesiog nepripažįsta problemos.. Visur gražaus kūno kultas, pinigai, pinigai, bet gyventojų savijauta atrodo visai nereikšmingas dalykas, kol sukasi visas mechanizmas.. Kai nebeliks arklių traukiančių degančio vežimo, tada jau bus per vėlu susimąstyt. O tie užrašai vidury tiltų, su pagalbos telefonu neprivers visų bešokančių apsigalvot.. Reikia daugiau pastangų, reikia viską iš esmės pakeist, bet kaip, ir ar įmanoma?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Bet juk dauguma nusizudziusiu zmoniu buvo paaugliai. Mokyklos kuriose mokesi tie vaikai turi ypac i tai kreipti demesi. Juk dabar viena is diziausiu problemu yra patycios. Pati tokias kenciau ir zinau jog tai nelengvas dalykas, taciau man nekilo mintis zudytis. Jei prie tu vietu kur daugiausiai zmoniu nusizudo (ir net tik tose) butu uzrasas ne tik su numeriu bet ir zodziais, kurie bent kazkiek itikintu ta zmogu jog kam nors jis yra tikrai svarbus (seimai, merginai, vaikinui, vaikams, draugams) tai turetu nors truputi padet.

    AtsakytiPanaikinti