2014 m. kovo 24 d., pirmadienis

Asteroidas, kuris pakeis Žemės metų trukmę

Cruithne yra asteroidas skriejantis lygiai tokia pačia orbita aplink Saulę kaip ir Žemė. Seniau šis asteroidas netgi buvo vadinamas antruoju Žemės mėnuliu, tačiau Cruithne neskrieja aplink Žemę, o kartais būna netgi priešingoje Saulės pusėje negu Žemėje.

Cruithne aplink Saulę apskrieja per 364 dienas - beveik per tokį patį laiko tarpą kaip ir Žemė. Būtent dėl to atrodo, jog Cruithne ir Žemė seka vienas kitą skriedami aplink Saulę.

Kadangi Cruithne apskrieti aplink Saulę trunka truputį mažiau, Žemė kasmet vis atsilieka nuo asteroido. Galiausiai, po daugelio metų Cruithne pasivys Žemę.

Kuomet tai nutiks, kasmet įvyks daug asteroido suartėjimų su Žeme, kurių metu jie apsikeis orbitine energija, tačiau nesusidurs. Visa tai pakoreguos Cruithne orbitą net 0,5 milijono kilometrų, o Žemės - vos 1,3 centimetrais. Tačiau tai reiškia, jog Žemei apskrieti Saulę reikės truputį daugiau laiko, dėl ko nežymiai pailgės metai.

6 komentarai:

  1. Įdomiai, įdomiai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai įdomiai skamba. Džiugu kad tik nežymiai, nes tai pakeistu šiek tiek viską. O po kiek laiko jis planuoja priartėt maždaug?

    AtsakytiPanaikinti
  3. mes vistiek nesulauksim =DD

    AtsakytiPanaikinti
  4. O tai pailgės ar patrumpės? Nes ta prasme daugiau švęst gausim ar mažiau? :|

    AtsakytiPanaikinti
  5. tai labai dziugu, tada sensim leciau :D

    AtsakytiPanaikinti