2014 m. kovo 17 d., pirmadienis

Fizikė, sugebėjusi sustabdyti šviesos sklidimo greitį

Šviesa yra labai greita. Anot fizikų, nieko nėra greitesnio už šviesą. Ji keliauja 300 000 kilometrų per sekundę greičiu ir sunku įsivaizduoti, kas galėtų keliauti greičiau.

Tačiau čia yra keletas niuansų. Minėtas šviesos sklidimo greitis yra tuomet, kai šviesa keliauja vakuumu, pavyzdžiui, atviru kosmosu. Keliaudama kita medžiaga, šviesa sulėtėja. Pavyzdžiui, šviesa vandeniu keliauja 225 000 kilometrų per sekundę greičiu.

Viena danų fizikė Lene Hau panaudojo šį faktą, kad kaip tik įmanoma labiau sulėtintų šviesos sklidimo greitį. Dar daugiau - 2001 metais ji netgi sugebėjo šviesos greitį visiškai sustabdyti!

Pats procesas yra gana sudėtingas, o jam reikalingi užšaldyti atomai, suformuoti į vieną didelį superatomą, žinomą "Bose-Einšteino kondensatu". Šis specifinis atomų darinys, randamas tik keletu laipsnio dalių virš nulio temperatūroje, gana efektyviai sulėtina šviesos greitį.

Panaudodama šį procesą, Hau iš pradžių sugebėjo sulėtinti šviesos greitį iki 61 km/h, t. y. greičio, kurį galima išvystyti dviračiu. Po metų ji sugebėjo visiškai sustabdyti šviesos sklidimo greitį.

Dabar tikriausiai galvojate, kokia iš viso to yra praktinė nauda. Na, tai, visų pirma, yra labai svarbu superkompiuterių pasaulyje, kur sąlyginai lėtas elektros tekėjimo greitis tampa rimta kliūtimi absoliučiam superkompiuterių greičiui.

Sekantis logiškas žingsnis būtų pakeisti elektros signalus šviesos signalais, kadangi iki šiol nėra išsiaiškinta, kaip kaupti šviesos signalus tokiu būdu, kaip šiuolaikiniuose kompiuteriuose kaupiami elektros signalai.

Jeigu tai pavyktų išsiaiškinti, ateityje kompiuteriai tamsoje švytėtų - visai kaip mokslinės fantastikos filmuose.

2 komentarai:

  1. O kiek iš to būtu nenauda?

    AtsakytiPanaikinti
  2. kaip atrodo sustabdyta sviesa?... turetu nesimatyt nes iki akiu nedaaina...

    AtsakytiPanaikinti