2013 m. liepos 7 d., sekmadienis

Meilės laiškai ir geri darbai pagerina psichinę sveikatą

Baigusi koledžą ir persikrausčiusi į New Yorką, Hannah Brencher jautėsi nerimastinga ir prislėgta. Ji nebenorėjo būti kitų žmonių tarpe ir bendrauti su kuo nors. Tuomet ji ėmė rašyti meilės laiškus nepažįstamiesiems ir palikinėti juos įvairiose miesto vietose, rašo BBC.

Pirmasis laiškas, kuri jį paliko traukinyje, skambėjo taip: “Jeigu rasi šį laišką, tuomet jis skirtas tau.” Nuo to laiko ji palikinėja laiškus bibliotekose, kavinėse ir netgi ant Jungtinių Tautų pastato. Ji sako, jog ji nustojo jaustis liūdna ir vieniša.

Netikėtas gerumas

Hannah ir jos “More love letters” kampanija yra viena iš nuolatos daugėjančio skaičiaus organizacijų, skirtų pabrėžti atsitiktinių gerumo veiksmų naudą. Nors tai gali pasirodyti kaip eilinė naujųjų laikų nesąmonė, tačiau tyrimai rodo, jog būnant geru ir maloniu gerina psichinę žmogaus sveikatą. Tyrimas, paskelbtas žurnale “Emotion” rodo, jog geri darbai padeda žmonėms, turintiems socialinį nerimą, jaustis geriau.

Daktarė Lynn Alden ir daktarė Jennifer Trew iš British Columbia universiteto paprašė savanorių, kurie kenčia nuo socialinio nerimo, atlikti gerus darbus ar veiksmus du kartus per savaitę, keturias savaites iš eilės.
Daktarė Alden teigia, jog tai buvo nedideli gerumo veiksmai, tokie kaip nedidelės dovanėlės įteikimas, parvežimas ką nors iš darbo, ligonių lankymas ar net padėkojimas autobuso vairuotojui. Nors tai buvo šie gerumo veiksmai nebuvo dideli, tačiau jie turėjo didelį poveikį.

Įsitikinimų keitimas

Žymiai paprastesnis socialinio nerimo sutrikimo gydymas yra kognityvinė elgesio terapija specialiai pritaikyta žmonėms, kurie bijo kažką padaryti ar pasakyti kažką gėdingo socialinėje situacijoje.
Taikant šią terapiją pacientai skatinami atsikratyti baimių socialiniame bendravime įstumiant save į situacijas, kurių įprastai jie vengia ar užkalbinant nepažįstamus žmones.

Daktarės Alden eksperimente grupė savanorių buvo paprašyti atlikti užduotis, panašias į prieš tai minėtas. Ši grupė didino socialinio bendravimo lygį, elgėsi neįprastai ir stebėjo kitų reakciją.
Po keturias savaites trukusių dviejų eksperimentų, paaiškėjo, jog gerų darbų atlikimas turi didesnį poveikį nei minėta terapija.

Daktarė Alden teigia, jog geri darbai gali būti žingsnis ilgesniame terapiniame kelyje. Tačiau ji perspėja, kad gerų darbų atlikimas per prievartą ar norint padaryti įspūdį kitiems, gali neturėti jokio poveikio.

Apie socialinio nerimo sutrikimą


  • Tai yra dažniausiai sutinkamas nerimo sutrikimas;
  • Šis sutrikimas labiau paplitęs tarp moterų negu tarp vyrų ir dažniausiai prasideda paauglystės laikotarpiu;
  • Žmonės bijo, jog socialinėje situacijoje pasakys kažką gėdingo, dėl ko stengiasi išvengti tokių situacijų;
  • Socialinio nerimo simptomai: dažnas išraudimas, prakaitavimas, drebėjimas, širdies dūžių padažnėjimas, raumenų įtampa, skrandžio veiklos sutrikimas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą